Liljas Bokhörna

Det Digitala Hemmet för 

Warrior Publishing By Carol Lilja 

och 

Vikingens kiosk & Liljas bokhörna

Den fysiska butiken för böcker & Gott

-Den godaste vikingen i Älgarås!

På grund av det spända läget i omvärlden och det fega angreppet på Ukraina:

För allas  vår säkerhet: 


   Håll tyst om försvarsmaktens aktiviteter, det ni ser av deras aktiviteter. Berätta inte i sociala medier, eller chattar, det finns en anledning varför de inte vill berätta allt. Fordon, fordon eller personal ni ser, berätta inget utåt, ni vet inte vem som lyssnar/läser. Det är Försvarsmaktens jobb att informera om det, det de vill berätta eller behöver berätta offentligt. 

   Respektera detta, hjälp inte fienden att planera en eventuell attack mot oss. I dagsläget finns inget överhängande hot mot de svenska territoriet, men det kan komma att ändras. så därför. 

   På ren svenska: Ni ger fan i att prata vitt och brett i sociala media om Försvarsmaktens aktiviteter. Det kan kosta liv ifall vi blir anfallna, den faran är liten för nu, men kan snabbt ändras, läget är allvarligt, men inte värre än att Försvarsmakten kan hantera det.

   Och sedan den ständiga faran med påverkanskampanjer från främmande makt, ett inlägg på t.ex. sociala medier, ni vet aldrig vem som i grunden lagt ut inlägget. 

   Det kan vara främmade makt, genom t.ex. ett så kallat nättroll, som fiskar efter underrättelser, det kan vara statligt kontrollerade konton, underställda säkerhetstjänsten hos främmande makt. Konton som även fiskar i öppna källor, som det kallas när vi skriver öppet i bl.a. sociala media. Vilka även kan komma att attackera våra civila myndigheter, och troligtvis försöka sig på påverkanskampanjer inför det kommande valet, det är inte frågan om, eller utan när de gör det. Kom ihåg valet i USA 2016, där desinformationskampanjer, så kallade "undersökningar" om ditt och datt, gjorde att amerikanska valet var utsatt för påverkanskampanjer i stor omfattning, där folks konton ovetandes användes för att sprida desinformation.   

   Kort sagt, tänk alltid tanken: Kan främmande makt utnyttja det mot vårt land i någon form, t.ex. utpressning, hot, mm. Inte enbart militära hot, kanske ge uppslag till en cyberattack mot en vital del av vårt samhälle, t.ex. elnätet, vattenförsörjning, mm. Tänk detta innan ni skriver. Prata väder och vind, banala matrecept, mm, det är värdelöst för dem, men den gränsen är mycket flytande, så tänk efter vad ni skriver öppet. Var även  aktsam, vilka ni släpper in i era sociala nätverk. ta aldrig för givet att ni verkligen vet vad folk går för. Delta aldrig heller i alla dessa "tester" om vad det nu kan vara på t.ex. Facebook, de kan ha betydligt mer illvilliga syften än att du ska få ett (troligtvis påhittat) resultat om någonting. 


   Med tanke på det: Fråga er detta ständigt, ta inget för givet på internet. Det första som dör på Internet, om man inte är vaksam, är sanningen. Lika väl som den kan användas för viktig information, likaväl kan den användas för aktiv desinformation. Så därför:

   -Vad vill avsändaren säga med inlägget ni ser på skärmen?

   -Vem är den troliga avsändaren i praktiken?

   -Och hur troligt är det att det är sant?

   -Har du sett det någon annanstans? (detta är jätteviktigt, ta Google till hjälp.)

   -och som alltid, låter det för bra för att vara sant, så är det ofta så med.

    Kom ihåg: varje budskap om att vi gett upp, eller att fienden vunnit, är falska.